Skip to main content


محسن زنگنه نایب رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، در واکنش به اظهارنظر رئیس سازمان برنامه و بودجه مبنی براینکه بخشی از گرانی‌ها در کشور ناشی از مصوبه مجلس در خصوص حذف ارز 4200 تومانی است، گفت: دولت در لایحه‌ بودجه سال 1401 کل کشور اصولا نامی از ارز 4200 تومانی در تبصره یک قید نکرده و این ارز را حذف کرده بود. وی ادامه داد: در جزء (1) بند (1) تبصره یک متن لایحه بودجه دولت اینگونه ذکر شده بود، دولت مکلف است، تمام منابع ارزی حاصل از فروش نفت، میعانات گازی و فرآورده‌های نفتی را به نرخ ETS که تقریباً همان نرخ ارز آزاد محسوب می‌شود، به فروش برساند.

یک میلیون و دویست هزار بشکه نفت با نرخ ارز ETS ، حدود 380 هزار میلیارد تومان تعیین شده است   تاکید مجلس در زمان بررسی بودجه؛ عدم آمادگی دولت برای حذف ارز ترجیحی بود رئیس کمیته اصلاح ساختار بودجه  مجلس تصریح کرد: تمام بحث نمایندگان مجلس با دولت از حدود 3 ماه قبل از بررسی بودجه در صحن علنی یعنی از آذر ماه که دولت لایحه بودجه 1401 را به مجلس تقدیم کرد تا زمان بررسی این لایحه در کمیسیون تلفیق بودجه، این بود که دولت آمادگی لازم را برای حذف کامل ارز 4200 ندارد، در صورتی که در تمام این جلسات وزرای جهاد کشاورزی، صمت، اقتصاد و رئیس سازمان برنامه و بودجه و معاونان آنها اصرار بر حذف ارز ترجیحی به طور کامل داشتند. زنگنه تاکید کرد: مجلس در تمام جلساتی که در این خصوص با مسئولان دولتی داشت، نسبت به آمادگی دولت برای حذف ارز ترجیحی و 4200 تومانی اطمینان حاصل نکرد و نتوانست از سخنان دولت در این خصوص قانع شود زیرا آنها نتوانستند، اطمینان لازم را از نظر زیرساخت‌ها، کنترل تورم حاصل از حذف ارز 4200 تومانی و آمادگی لازم در نمایندگان ایجاد کنند. نایب رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس اظهار کرد: در زمان بررسی لایحه بودجه سال 1401 در صحن علنی مجلس نیز باز هم میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه، نمایندگان دولت و وزرای جهاد کشاورزی و اقتصاد در جلسه‌ای غیرعلنی دفاعیات خود را نسبت به حذف ارز 4200 ارائه کردند که این بار هم نتوانستند، مجلس را در خصوص حذف ارز 4200 تومانی قانع کنند. مصوبه اختصاص 9 میلیارد دلار ارز یارانه‌ای مجلس در جواب بی‌اعتمادی به دولت بود  وی ادامه داد: براین اساس مجلس به جهت عدم اطمینانی که به زیرساخت‌های دولت داشت، در بند مربوط به نرخ ارز حاصل از فروش منابع نفتی به دولت اجازه داد، همچنان 9 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی را به تامین کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی اختصاص دهد.

مصوبه 9 میلیارد دلاری مجلس در قانون بودجه 1401 تا سقف ردیف 18 تبصره 14    نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس ضمن تاکید براینکه متن لایحه بودجه سال 1401 دولت موجود است و نخبگان و کارشناسان می‌توانند به آن مراجعه کنند، گفت: برخلاف قانون بودجه 1400 که 8 هزار میلیارد دلار به دولت اجازه داده شد تا ارز 4200 تومانی را به تامین کالاهای اساسی تخصیص دهد، در متن لایحه بودجه 1401 کل کشور چنین موضوعی قید نشده بود و مجلس خود این موضوع را اضافه کرد. زنگنه در ادامه خطاب به دولت تاکید کرد: به توصیه مقام معظم رهبری، دولت و مجلس باید در برابر مردم مسئولیت‌پذیر باشند و مسئولیت تصمیمات و اقدامات خود را برعهده بگیرند. اینکه بخواهیم کاری را ابتدا آغاز و در دستور کار قرار دهیم و بعد از ناکامی در رسیدن به اهداف مشخص شده، تقصیر را به گردن مسئول یا ارگان دیگری بیندازیم، از سلوک سیاسیون انقلابی به دور است. مردم از مجلس و دولت انقلابی قبل از خواستن یک اقدام صحیح، سلوک سیاسی انقلابی و مومنانه را انتظار دارند. رئیس کمیته اصلاح ساختار بودجه  مجلس با اشاره به اینکه متن تمام جلسات کمیسیون تلفیق بودجه 1401 مجلس موجود است، بیان کرد: مجلس به دلیل عدم اطمینان به تمام توضیحات وزیر جهاد کشاورزی و معاونان ریاست جمهوری 9 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی را در بودجه 1401 در اختیار دولت قرار داد تا بتواند کالاهای اساسی و دارو را برای مردم تأمین کند. وی افزود: مجلس به دلیل درخواست دولت برای حذف ارز 4200 تومانی، مبلغ بسیار خوبی را یعنی حدود 260 هزار میلیارد تومان منابع مالی حاصل از حذف ارز ترجیحی را در اختیار دولت قرار داد تا بتواند با تدبیر بسیار خوب و شیوه‌های مناسب از افزایش نرخ کالاها به شکل کنونی در کشور جلوگیری کند. متأسفانه این مباحث و مشکلات کنونی ناشی از مشاوره‌های غلط برخی کارشناسان و کارگزاران به دولت است. آنها بارها  در رسانه‌ها اعلام کرده‌اند، در صورت حذف ارز ترجیحی تنها 4 قلم کالا گران می‌شود اما اکنون شاهد گرانی بسیاری از کالاهای اساسی مردم هستیم. مشکلات دامداران و مرغداران ناشی از عدم اجرای تعهدات وزارت جهاد کشاوری  نایب رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس اظهار کرد: دولت به جای فرافکنی و انداختن مسئولیت بر عهده دیگران تجدیدنظری در انتخاب مشاوران خود به ویژه وزرایی که مسئولیت این موضوع را برعهده دارند، کند. زنگنه بیان کرد: بارها در جلسات کمیسیون تلفیق بودجه مجلس به وزیر جهاد کشاورزی اعلام شد، قبل از هر اقدامی باید برای منابع نقدینگی مورد نیاز دامداران و مرغداران فکری اساسی انجام دهید زیرا راهکار بازارگاه دچار مشکلات اساسی است و تعاونی‌های روستایی در سطح کشور توان عملیات لجستیک برای تأمین نهاده را ندارند. وی افزود: وزیر جهاد کشاورزی در تمام جلسات خطاب به نمایندگان محکم اعلام کرد، تمام تدابیر را در نظر گرفته و تسهیلات را تأمین کرده‌ است اما اکنون متأسفانه باز هم شاهد ارائه گزارشات غیرواقع این وزارتخانه به مجلس هستیم. عضو هیئت رئیسه کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس اظهار کرد: ساداتی نژاد هفته گذشته اعلام کرد، تاکنون 20 هزار میلیارد تومان به دامداران تسهیلات پرداخته است در صورتی که براساس بررسی‌های انجام شده، قطعاً این رقم حداکثر نصف رقم اعلامی وزیر است و این موضوع موجب شده تا دامداران و مرغداران دچار مشکل شوند و حتی شاهد آشفتگی در دیگر حوزه‌ها نیز هستیم./ پایان پیام